Jättegunnera!

Den här “brunnen” murade jag i höstas. Den är gjord enkom för en växt.
På trädgårdsresan förra året var jag “tvungen ” att köpa en jättegunnera. Det är en perenn som bara går i zon 1, kanske 2. En utmaning som jag inte kunde motstå förstås!! Jag hade ingen aning om var jag skulle plantera den. En man i Värnamo har den och lyckas med övervintringen genom att varje vinter bygga ett frigolithus. Detta är inget för mig. Jag måste hitta en växtplats där jag kan skydda den smidigt.
Det var då jag kom på lösningen:
Jag gjorde en “låda” utav frigolit, som jag grävde ner 60 cm. I kanterna lämnade jag springor som rötterna kan växa ut genom. På utsidan har jag en decimeter med makadam. Dels ger det extra skydd och bra dränering. I denna har jag sedan planterat gunneran. Ovanpå gjorde jag brunnen. Till hösten ska jag lägga en frigolit över och sedan massor av löv ovanpå. Om den inte över lever vintern med denna täckning, så går den inte att övervintra den hos mig.

I våras planterad jag gunneran i “lådan”.
Nu hoppas jag att den växer på sig riktigt mycket och med tiden blir så gigantisk att bladen växer ur brunnen.

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar