Härliga höst!

Många beklagar sig över hösten och mörkret, men för mig betyder hösten att  livet i stort lugnar ner sig och trädgården kommer till ro. Man får vackert finna sig i att kvällen kommer tidigt och att dagarna bli korta, men för den skull betyder det inte att trädgården inte säger mig nånting. Min trädgård är vacker även nu, eftersom jag planterat mycket höstfärgring. För mig är det viktigt att trädgården alltid har något att visa upp.

Perennen trebladsspira Gillenia trifolata, får höstfärgen ganska tidigt.

Min, Ginko biloba,  (ZON 1-2) planterade jag ut förra hösten. Förra vintern klarade den väldigt bra utan någon täckning. Jag hade tänkt lägga frigiolitplattor över rötterna, men vintern kom ju så tidigt förra året, så det hanns inte med. Den växer bredvid ett stenröse, som den får extra värme av, inne i kryddträdgården, ganska så vindskyddad. Det är nog därför den klarade sig så bra. Nu hoppas jag att den klarar även kommande vinter.

Pärlrönnen, Sorbus koehneana, är så vackert med sina vita bär. Bären sitter kvar länge. Det känns som om de inte är så attraktiva, för fåglarna, som de röda.

Mitt japanska körsbärdträd, Prunus incisa “Koju-no-mai”, är så vackert nu. På våren är det översållat med små vita blommor.Rekommenderas verkligen!

Kurilerkörsbäret, Prunus kurilensis “Ruby”, är också ett körsbär jag rekommenderar. På våren får det rosa, ganska stora blommor.

Azaleor, här Azalea hybriden “Jolie Madame” ZON 3, får också underbara höstfärger.

Kopparlönn, Acer griseum, köpte jag för att den med åldern kommer att få en underbar stam som skimrar i just koppar och flagnande bark.
Men visst är den värd att odla enbart för höstfärgen.

I förgrunden växer Pelarblodbok, Fagus sylvatica “Rohan Obelisk” ZON 3, som verkligen är odlingsvärd. På våren är de nyslagna löven så tunna, så tunna och de får en underbart skimrande färg när solen skiner på dem. I bakgrunden växer Blomsterkornell, Cornus cousa ZON 3, som ännu inte har blommat hos mig.

VISST KAN ÄVEN HÖSTEN I TRÄDGÅRDEN VARA VACKER!

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar