Räddningen!

Räddningen för mig på vintern är att jag går i skogen och röjer. Blir det för mycket snö går tyvärr inte det heller, så ur den synvinkeln har denna vintern varit perfekt.
Höjdpunkten är ändå när frökatalogerna kommer i december och det spelar ingen roll då, att man har gått och svurit för sig själv på hösten, för att man sått för mycket.
DET FINNS INGEN PLATS KVAR ATT PLANTERA PÅ!
Det är glömt och i januari / februari strömmar fröerna in.
De flesta växterna köper jag hos impecta.

Jag beställer även på nätet, främst hos “Rara växter”. De har en del perenner som man aldrig  har sett. Trädgårdsamatörernas frölista är en guldgruva. Dit donerar medlemmar fröer och där har man chans att få tag på verkligen special. Det svåra med den är att allt står på latin och inga beskrivningar, men på det viset lär man sig mycket.När man, som jag, donerar över ett visst antal frön får man handla gratis och man står längst fram i kön, när fördelningen sker.

Här sår jag upp alla sommarfrön och här får perennerna vara i ca två veckor innan de placeras ut. De flesta perennfrön ska frysa till. De tror då att de har legat i jorden en hel vinter och gror då snällt. En del frön behöver genomleva två vintrar.
Andra frön kommer inte alls upp, oavsett hur man gör!!

Här står de och blir lurade. Är det snö ute, så slänger jag in lite ovanpå dem. På jorden har jag små, små sten för att det annars kommer mossa och alger i krukorna. Speciellt om de kommer upp andra året är det nödvändigt.

Här sätter jag krukorna med sommarblommor. Ovanpå dem har jag perlite. Perliten är genomskinlig för ljuset , så de frön som är ljusgroende har jag perliten direkt på fröna. De större fröna har jag lite jord ovanpå först, sedan perliten. Varför då kan man tycka?
Jag har upptäckt att de då blir mindre känsliga för väta runt rothalsen och att jorden hålls lagom fuktig.

Ovanpå har jag ett lock, där man reglerar luften med två spjäll. Det blir som ett växthus i miniatyr. Fungerar suveränt bra. Jag använder även dessa när jag tar sticklingar.

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar