Rödbladiga växter.

Som ni kanske har lagt märke till så älskar jag rödbladiga växter. Det är något speciellt med dem. Kanske är det för att de är så lättplacerade.

Rödbladig dvärgform av hassel, Corylus “Annys Red Dwarf”.

Röd perukbuske, Cotinus coggygria “Royal Purple”. Enligt etikett ska den bara vara härdig till zon 2, men här trivs den riktigt bra.

Blodfläder, Sambascus nigra “Black Beauty, rekommenderar jag verkligen. Den har inte bara ett vackert bladverk utan också jättesöta blommor….

…..som passar så bra till bladen.

Svartplommon, Prunus cistena. Vid den här tiden så får den en slags sjuka. Vissa bladgrenar vissnar. Jag har fått rådet att klippa bort dem, något annat finns det inte att göra. Har någon annan samma problem?

Rosenprakttry, Weigela “Naomi Campbell” börjar nu skifta över i mer grönt. Min blommar aldrig. Kanske står den för skuggigt?

Som kantväxt har jag rödbladig alunrot, Heuchera micrantha, “Palace Purple” och busken innanför är en rödbladig ormhassel. Den köpte jag på Plantagen för några år sedan. Varken förr eller senare har jag sett till någon annan.

Min nya japanska lönn, Acer palmatum “Burgundy Lace”.

Rödbladigt lyckoklöver, Oxalis triangularis bara älskar jag. Knölarna förvarar jag i mjölkrummet under vintern.

Revsuga, Ajuga reptans är jättefin på rätt plats.

Nävor finns i många mörka färger. Här är en Geranium hybrid “Hocus Pocus”.

Gillar man rödbladiga växter tycker jag absolut att man ska satsa på ett silverax, Actaea simplex “Brunette”, Den är ganska dyr i inköp, men värd varenda öre.

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

3 svar på Rödbladiga växter.

 1. Anna Vattenkanna skriver:

  Jag gillar också rödbladigt! De kan liva upp en ganska grön och anonym plantering på ett trevligt sätt.

  Kram

 2. Fru Sten skriver:

  Väldigt snyggt med rödbladiga växter! Funderade vid sista besöket i växtbutiken också på en rödbladig peruckbuske, men tvekade – kanske ska jag våga mig på den. Den är ju så vackert.

  • Susanne Smedberg skriver:

   Jag tycker absolut att du ska satsa på en perukbuske. Tänk bara på att den bara går till zon 3, så om du har högre zon är det bra om du placerar den på en skyddad plats.

Lämna ett svar