Honungsrosor!

Jag älskar verkligen mina honungsrosor. De är friska, doftar, växer kraftfullt och är härdiga till minst zon 5. Det finns inte bara en honungsros, vilket de flesta tror, utan tre stycken.

DSC_3661

Detta är den vanligaste, “Hybrida”. Blomman är svagt aprikos och doftar verkligen honung. När den blommar ligger det som ett moln över den delen av trädgården.

DSC_3586

Den svingar sig högt upp i äppelträdet. På våren när min käre man klipper äppelträdet (Det är hans jobb, eftersom jag är höjdrädd.) svär han över alla taggarna, men det får han stå ut med en gång om året 😉  I våras frös tyvärr stora delar av den och har inte kommit igen, så mycket är dött.

DSC_3670Den näst vanligaste är “Lykkefund”. Den är i mitt tycke den vackraste. Blomman är lite större, vit och halvfylld. Det bästa med den är att den är taggfri. Den doftar lika kraftfullt som “Hybrida”

DSC_3667

Min växer i spaljén. Eventuellt kan den vara för kraftfull för denna. Det återstår att se.

DSC_3629Den ovanligaste är “Starkodder”. Blomman är helt fylld, liten och har stark doft. Den hittades på Cedergrens plantskola i Råå. Därav rosens namn som kommer av att Cedergrens plantskola har adressen Starkoddergatan. Den tros vara  en fröplanta av “Hybrida”.
Den hemska vårvintern förra året höll på att ta död på den, så i år är det inte så många blommor. I normala fall ser det ut som den har ett snötäcke över sig.

Ha det bäst!

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar