Underbara klematis!

Det finns nog ingen av oss som älskar allt vad trädgård heter, som inte tycker om klematis. Klematisen kan vara kinkig, men hittar man en plats där den trivs så är den helt magnifik.

DSC_7072 DSC_7073

“Niobe” växer på min framsida i  halvskugga. Varje år är den lika fin.

DSC_7587

“Södertälje” är ganska nyplanterad, men börjar ta sig riktigt bra,  och växer i halvskugga. Den är en viticella-klematis. Jag gillar dem skarpt, på grund av deras skirhet och långa blomningstid. Sorten “Södertälje” är även en E-planta,  dvs utvald för att klara det svenska klimatet bra.

DSC_7600 DSC_7601

Denna klematis, Clematis fusca, är väldigt annorlunda mot sina släktingar. Det som gör att hjärtat klappar lite extra för denna klematisen är de vackra små bruna klockarna, som ser alldeles ludna ut. Det blev kärlek direkt första gången jag såg den. Den är ingen bra klättrare, utan behöver hjälp.  Efter blomningen bildas vackra lurviga fröställningar. Jag har aldrig sett denna till försäljning på någon plantskola, men den finns att köpa på nätet. Min har jag frösått.

DSC_7591 DSC_7592 DSC_7593

Klematisen “Blue Light” växer i min krydd- och medicinalträdgård.
Den är lika ljuvlig varje år.

Ha det bäst!

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar