Rariteter 3!

DSC_7576

Praktklocka, Platocydon, finns i många olika sorter och i färgerna blå, vit och rosa. De flesta sorterna går inte att köpa i plantskolorna, utan det är frösådd som gäller.

DSC_7578 DSC_7577

Min jättegunnera, Gunnera manicata, räknas som en av världens största perenner. Den är inte så vacker, men väl så häftig med sina stora taggiga blad. Tyvärr har den dålig härdighet. “Endast härdig med ordentlig täckning i landets södra delar”, står det att läsa i plantskolornas härdighetsanvisningar. Typ zon 0 med andra ord. Hos mig har den överlevt i så många år att jag har tappat räkningen, fem – sju år kanske.
Det är häftigt att få den att överleva i zon 5!
Jag har inte bara grävt den rakt ner i jorden, utan lagt ner en hel del jobb på underarbetet. Frigolitskivor, 60 x 60 cm, sattes ihop en låda. Den grävde jag ner och fyllde med kompost och kogödsel. Runt om lådan la jag massor av makadam, som värmer. Ovanpå murade jag brunnen. På vintern ligger jag i frigolitskivor huller om buller och sedan täcker jag med löv. Med andra ord: inte ett dugg arbetstidskrävande vintertäcke. Jag är inte en person som varje höst bygger något avancerad skydd. Jag måste göra det smidigt för mig, annars blir det inte av.

Ha det bäst!

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar