Våga knäcka zoner!

Det är inte alltid så lätt att knäcka zoner och verkligen inte fyra- fem stycken, som i i det här fallet, men jag har lyckats över förväntan.

Min jättegunnera ska egentligen inte gå att odla här , i alla fall inte på friland, Dess normala zon är ungefär zon 0 – 1. I Broddarp är det generellt sett zon 5, men som alltid finns det olika zoner åt båda hållen i trädgården, All odla en jättegunnera på friland var alltså en omöjlighet, men ändå en rolig utmaning. Varför just den kan man undra? Den är egentligen inte alls vacker, bara spektakulär. Jag vet några som odlar den Izon 3-4, men då bygger de frigolithus till den på vintern och det är inte min grej. Jag var tvungen att hitta en enkel metod.

Min metod var att gräva ett 60 centimeters hål rakt ner i jorden och i det montera frigolitskivor, så de bildade en kub på 60 x 60 centimeter. I den stoppade jag en massa “gott” och gunneran ovanpå. runt kuben la jag massor med makadam, för att sten värmer. Ovanpå murade jag upp brunnen. Framåt senhösten lägger jag bara i frigolitskivor huller om buller. That´s it! Vid det här laget är den nog 10 år och den har fördelat sig till två stycken, men det mest otroliga är att i år är den större än vanligt och till och med blommar. Blomma trodde jag aldrig den skulle göra här.

Ha det bäst!

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar