Nyfrälst!

Jag är nyfrälst!
Jag är frälst i bokashi och det hade jag aldrig trott på om någon hade sagt det till mig bara för några månader sedan. När jag har hört talas om det så har det känns väldigt krångligt, så jag har hela tiden tänkt bort det, men så började min svägerska med det och hon blev frälst. Typ det enda hon pratade om 🙂 När hon visade mig, så insåg jag att det var inget krångligt alls, istället ett väldigt smidigt sätt att bli av med sitt matavfall.

Bokashi är en japansk metod för att kompostera köksavfall. Matavfallet packas i en hink med lock, längst ner finns en extra botten med hål i, för att vätskan ska separeras. Den tappas ur i den gröna kranen längst ner och är väldigt näringsrik, 1 tsk/ l vatten. Det är lagom att lägga i ungefär två liter avfall varje gång och packa det ordentligt, för att sedan strö på ett preparerat med särskilda mikroorganismer. Dessa fermenterar/mjölksyrar kökskomposten i en syrefri miljö. Hinken behöver stå inomhus i rumstemperatur och när den är full, ska den jäsa i två veckor. Därefter grävs komposten ner direkt i landet och då ser det ut som om ingenting har hänt med den, men efter cirka två veckor, om matavfallet är finfördelat, har komposten brutits ner till färdig jord. Du kan även blanda gammal jord med komposten i en stor behållare och få samma resultat.

Ha det bäst!

Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar