Fantastiska sensommarperenner.

Detta är en perenn, Klippstånd “Ligularia hessei”, som är vacker hela säsongen i och med att bladens storlek och form. Bladen är friskt gröna hela tiden. Blomman är en bonus fram på sensommaren. Den vill stå i halv – helskugga.

Klippstånd finns även med röda blad. Den är ännu vackrare, om man som jag älskar allt rödbladigt. Denna heter Klippstånd Ligularia dentata “Desmonda”.

Fackelblomster “Lythrum salicaria”, är  väl värd att odlas. Blomningen börjar i juli/augusti och den blommar fortfarande. Vill gärna växa fuktigt, men trivs ändå på denna plats som är ganska torr.

Rosenflockel “Eutrochium purpureum”, är en perenn som är ett måste. Den är så här stadig och fin hela säsongen, utan någon stöttning. Blomningen börjar någon gång i juli/augusti och håller fortfarande på. Den trivs bäst i sol – halvskuggigt läge. Även denna perenn vill gärna växa fuktigt, men min gör det inte och blir ändå så här pampig.

Höstflox har det kommit många nya sorter i. Denna heter “Bright Eyes”

Rudbeckior, eller solhatt som de även kallas, har även de kommit i många olika sorter. Denna är en frösådd, Echinacea purpurea. Min upplevelse är att de nya sorterna är känsligare än de första. Jag tog upp det med Knut, på Fagerhults plantskola, och han sa att han inte visste riktigt. Han hade inte så stor erfarenhet av dem ännu. Är det någon som håller med mig? Denna Rudbeckia heter Echinacea purpurea “Alba”. Även denna upplever jag som väldigt bra.

Jag får inte glömma Sköldpaddsörten “Chelone obliqua”. Det är en stadig perenn, som börjar blomma i mitten av augusti.  Jag har även den vita, men jag upplever att den är mer vek än den lila.

.

Det här inlägget postades i Trädgård. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar